W powiecie wysokomazowieckim coraz więcej lokalnych przysmaków zyskuje uznanie na arenie ogólnopolskiej. Cztery nowe podlaskie potrawy, w tym specjały z gminy Sokoły, zostały właśnie wpisane na prestiżową Listę Produktów Tradycyjnych Ministra Rolnictwa i Rozwoju Wsi.
Wśród nowo docenionych potraw znalazły się ciastka ze skwarkami, kwas chlebowy, oładzie i świeżonka. Prezentacja tych regionalnych specjałów odbyła się w Podlaskim Muzeum Kultury Ludowej, gdzie jednocześnie zaproszono mieszkańców na zbliżające się dożynki wojewódzkie w Hajnówce.
Na szczególną uwagę zasługują ciastka ze skwarkami, przygotowywane przez Annę Gąsowską z "Siedliska u Gąski" z miejscowości Idźki-Wykno (gmina Sokoły). Ta prosta, ale smaczna przekąska ma swoje korzenie w tradycji gospodarnego wykorzystywania wszystkich dostępnych składników.
– To takie ciastka „z biedy”. Po świniobiciu wytapiano tłuszcz, pozostawały z tego skwarki i aby nie marnować niczego, wypiekano takie wytrawne ciastka. Dodawano do nich odrobinę cukru, ale bardzo niewiele, bo cukier wówczas był produktem luksusowym. – wyjaśniała Anna Gąsowska, która serwuje tę potrawę w swoim gospodarstwie „Siedlisko u Gąski” w miejscowości Idźki-Wykno.
Łącznie na ministerialnej liście znajduje się już 90 produktów z województwa podlaskiego. Marszałek Łukasz Prokorym podkreślił, że rosnąca liczba regionalnych potraw na tej liście świadczy o dbałości o dziedzictwo kulturowe regionu.
Wiceminister rolnictwa Stefan Krajewski wyraził zadowolenie z poszerzającego się katalogu produktów tradycyjnych. Zaznaczył, że aby potrawa znalazła się na liście, musi spełniać określone kryteria, w tym być charakterystyczna dla danego regionu i opierać się na tradycyjnych recepturach przekazywanych z pokolenia na pokolenie.
Pozostałe nowo wpisane produkty to oładzie - drożdżowe placki smażone na głębokiej oliwie, świeżonka - danie mięsne związane z tradycją wiejskiego świniobicia, oraz podlaski kwas chlebowy - jeden z najstarszych napojów słowiańskich.
Wpis na Listę Produktów Tradycyjnych nie tylko chroni dziedzictwo kulinarne regionu, ale również przyczynia się do rozwoju turystyki kulinarnej w powiecie wysokomazowieckim i całym województwie podlaskim.
fot.: Mateusz Duchnowski UMWP, na podst. artykuł UMWP